Half-bridge instellen op 660R-D1 en -D3
referentie Z186E

Voor de Prestige 660R-D1 en 660R-D3 is speciale firmware beschikbaar, waarmee men in het geval van PPPoA-lijnen met maar 1 ip-adres, het publieke ip-adres kan doorzetten naar een achterliggende firewall. Bijvoorbeeld een ZyWALL. Deze mogelijkheid wordt door ZyXEL "half-bridge" genoemd en lijkt op de DHCP-Spoof mode van de Alcatel/Thomson Speedtouch modems.


Voor de Prestige 660R-D1 dient u firmware versie V3.40(AGE.2) van 27 november 2006 (20061127) of nieuwer te gebruiken. U kunt deze downloaden van ftp.zyxel.dk.
Voor de Prestige 660R-D3 dient u firmware versie V3.40(AGX.1) van 8 december 2006 (20061208) of nieuwer te gebruiken. U kunt deze downloaden van ftp.zyxel.dk.

(Ook voor de 660R-63C bestaat deze mogelijke aanpassing, maar hiervoor gelden andere instructies.)

LET OP:

De 'half-bridge' functionaliteit heeft u alleen nodig als u een PPPoA-lijn heeft met slechts 1 publiek ip-adres dat u door wilt zetten naar een ander apparaat. Beschikt u over een PPPoA-lijn met een subnet (meerdere publieke ip-adressen) dan hoeft (dient) u helemaal geen 'half-bridge' te gebruiken maar kunt u het modem normaal instellen als router (wel NAT uitzetten) en de overgebleven ip-adressen naar de LAN-zijde van het modem routeren. Dit kan standaard al met elk ZyXEL DSL-modem, zie voor het instellen bijvoorbeeld: Business DSL van KPN met routed subnet

Als u geen PPPoA-lijn heeft maar een RFC1483/Enet_Encap-lijn, dan kunt u de instructies op deze pagina dus niet gebruiken! In dat geval kunt u elk ZyXEL modem in bridge-mode instellen zoals bijv. aangegeven op: Bridge mode op bepaalde -D modellen ADSL routers

De procedure om half-bridge in te stellen gaat in een aantal stappen. Deze moeten na elkaar in de juiste volgorde worden uitgevoerd:

 1. Sluit een enkele PC aan op de modem en log in via de webinterface. (Dit wordt onder meer omschreven in ADSL instellen op een ZyXEL ADSL router. Configureer de modem voor internettoegang volgens de regels van PPPoA (KPN) in hetzelfde document. (Ga vanaf het hoofdmenu naar Network > Wan) en vul de volgende instellingen in:
  Dit zijn de standaard instellingen. Let er met name op dat Mode op blijft staan. Sluit af met Apply.

 2. Controleer of er nu een werkende verbinding met het internet bestaat.
 3. Schakel NAT uit. Ga hiertoe naar het basismenu
 4. Ga naar Network (1), NAT (2) en zorg ervoor dat het vinkje bij Active Network Address Translation "Uit" staat (3).
 5. Klik op Apply (4). Pas niets aan aan de DHCP server, deze dient actief te blijven !
 6. Log uit.
 7. Log opnieuw in in in het apparaat doormiddel van Telnet. U komt terecht in de CLI, te herkennen aan een regel met daarachter een knipperende cursor:

  ras> |                                                                     

  (in plaats van ras kan er soms iets anders staan)
 8. Voer hier achter RAS> het volgende commando in:
  ras> ip dhcp enif0 server leasetime 60 
  gevolgd door
 9. Voer hierna het volgende commando in:
  ras> poe bridge switch on                    
  gevolgd door .
 10. Log daarna uit met:
  ras>
  exit                                    
  gevolgd door


Als het ip-adres van de PC nu wordt ververst zal deze het publieke ip-adres verkrijgen. Hierna kan de PC worden vervangen door een ander apparaat, zoals bijvoorbeeld een ZyWALL router. Mocht dit niet snel genoeg gebeuren zet dan even de modem uit en weer aan. Dit wist de MAC-adres/arp-tabel van het apparaat.

BELANGRIJK bij het gebruik van een ZyWALL:

Houd er rekening mee dat ook de instellingen van de router achter het modem moeten worden aangepast.
Dit wordt omschreven in onderstaande link Aanpassingen op een aan te sluiten router.
Dit geldt overigens niet voor de ZyWALL USG series, daarin hoeft u geen instellingen aan te passen.


BELANGRIJK: